Představení kroužku

20.10.2012 11:15

 

Představení kroužku

 

Kroužek „Psí školka“ je zájmovým útvarem vzniklým při DDM Matýsek v Napajedlích pod původním názvem „Agility“ v říjnu 2011. Jedná se o rekreační cvičení agility a výcvik základní poslušnosti vedené dobrovolnými chovateli, proto cvičiště nevystupuje jako profesionální výcvikové středisko. V blízkosti Napajedel neměli chovatelé psů možnost setkávat se a společně cvičit své psy k poslušnosti a zároveň se věnovat tréninku agility. Nejbližší profesionální střediska s touto možností jsou ve Zlíně a u Uherského Hradiště. Cestování autobusem nebo vlakem do těchto míst je časově, finančně a hlavně organizačně pro děti i dospělé velmi problematické. Z uvedeného důvodu byl proto založen kroužek pokrývající zájmy mladých chovatelů přímo ve městě pod záštitou DDM Matýsek při 1. ZŠ v Napajedlích.

 

Město Napajedla bezplatně poskytlo pozemek na louce za stolárnou u sídliště Nábřeží, jehož součástí je starší buňka, která slouží k uložení překážek na agility. Cvičiště tak začalo doslova na „zelené louce“ s nulovým vybavením. Během prvních roků fungování byla postupně, často zdarma, vyrobena řada překážek rodinnými příslušníky členů kroužku. Jedná se zejména o slalom, kruh a skokové překážky. Tunel byl zakoupen DDM Matýsek a kladina byla vyrobena za cenu nákladů za materiál a uhrazena z prostředků DDM. Cvičišti v současné době schází další soupravy překážek pro agility: skok daleký, další pevné tunely, držáky na držení tunelu aj.

I přes tohle kroužek funguje a snaží se vytvořit místo radostného shledávání lidí a jejich pejsků, kde se učí nejen poslušnosti, ale i základům agility.

Členové jsou rozděleni do skupin kdy někteří se věnují hlavně agility a ostatní - převážně štěňata a začátečníci - se věnují poslušnosti a na agility přecházejí postupně, pokud mají zájem. U výcviku poslušnosti je trénink zaměřen zejména na zvládnutí základních prvků poslušnosti: povely – ke mně, sedni, lehni, vstaň, zůstaň. Procvičujeme chůzi u nohy na prověšeném vodítku a případně bez vodítka, obraty na místě, obraty za pochodu, odložení psa v různých polohách za pochodu s cílem naučit cvik zůstaň tak, aby pes vydržel na místě i několik minut. Dále je kladen důraz na dobrou socializace všech psů a aby nechyběla zábava, sem tam se členové naučí pár triků. 

Tréninky agility jsou určeny téměř pro všechny pejsky, kterým to dovoluje zdravotní stav. Může je dělat úplně každý se psem jakékoliv rasy, velikosti i věku. Je to pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit. Prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. V lekcích se pes učí překonávat překážky, jako tunel, slalom, kladinu, přeskoky, kruh a další. Jeho psovod se učí vybírat optimální dráhu a svého čtyřnohého „parťáka“ správně navádět. Psovodi se učí používat povely typické pro každou překážku. Povely musí být snadno zapamatovatelné, odlišné a psovod je musí dávat včas a srozumitelně. Povely se psovod učí podporovat i gestem, která musí být pro psa dobře viditelná a pro psovoda při běhu pohodlná. Mimo povely typické pro překážky (hop, nahoru, tunel, okolo…) se týmy učí používat pokyny pro určení směru běhu (vpřed, přivolání k sobě, zabočení vpravo, vlevo s použitím slova nebo gesta), stažení psa kolem bočnic, zvládnutí odložení. Tréninky agility jsou jedinečnou příležitostí pro socializaci psa, který se naučí stýkat s ostatními psy a lidmi, ztrácí strach a tím se eliminuje i jeho agresivita. 

Kromě výše uvedených tréninků náš kroužek u příležitosti svátečních dnů pořádal nebo se účastnil i jiných akcí, na které se můžete podívat ve fotogalerii. :-)

 

—————

Zpět


Kontakt

Iva Levková - začátečníci, mírně pokročilí, Katka Plichtová - závodníci, Gabča Gregorová - školka pro štěňata

Iva Levková - 603 549 357 nebo iva.levkova@seznam.cz - dotazy ohledně výcviku agility začátečníků a mírně pokročilých

cernykristal@seznam.cz - email Katky, dotazy ohledně závodníků

gregorova.g@gmail.com - školka pro štěňata a vše co se týče stránek